Monica Lovinescu.

O viață. O voce. Un destin

album centenar de CRISTINA CIOABĂ

Când răsfoim un album cu fotografii, fiecare dintre ele ne spune o poveste. O poveste de viață încapsulată în instantaneul unei clipe. Dar o poveste fatal individuală. Însă, atunci când viața cuiva se suprapune cu istoria mare până la disoluție, un astfel de document personal se transformă într-o mărturie absolut esențială pentru întreaga comunitate, căci îi încapsulează memoria.

Monica Lovinescu a fost poate cea mai zeloasă preoteasă în acest templu al memoriei colective recente. Albumul dedicat centenarului ei (1923-2023) este o intrare în acest templu, unde, ca într-un labirint, poți pătrunde fără a te rătăci, urmând firul unei vieți care se împletește cu cel al istoriei în care i-a fost dat să trăiască. Astfel, reconstituirea trecutului nu este doar o operă de restaurație muzeală, ci o consolidare a prezentului nostru șubrezit în care viitorul se poate instala cu mai mult temei.

„Există oameni care nu încap în cuvinte, iar Monica Lovinescu este pentru mine unul dintre ei. Nu știu să exprim minunea care a fost și nici să disting, printre speciile de iubire, pe aceea pe care am simțit-o pentru ea. De aici și greutatea de a preciza locul pe care îl ocupă în viața mea.

Am iubit-o cu acea iubire care nu se poate manifesta decât devenind slujire. Poate că devoțiune ar fi cuvântul potrivit? Căci era prea sus pentru a o numi «prietenă». Deși am putut să-i spun pe nume, «tu» nu mi-am permis să-i spun niciodată, cum niciodată nu mi-aș fi permis s-o iau de mână. Cu nimeni n-am fost atât de familiar și smerit totodată, grijuliu să nu fac sau să nu spun ceva care m-ar fi putut coborî în ochii ei. Tot ce n-am făcut rău n-am făcut cu gândul la ea, așa cum tot ce am făcut bun am făcut pentru a spori în ochii ei. Nimeni nu m-a adus, asemenea ei, mai aproape de acea întruchipare a imperativului moral care face ca lumea să țină.“ — GABRIEL LIICEANU

 

Alexandru Călinescu, Ziarul de Iași, 24 noiembrie 2023

„Pasionantă reconstituire a unui destin exemplar, albumul realizat de Cristina Cioabă trebuie aşezat la loc de cinste în bibliotecile noastre.“